En reaktion på ”Minitema om lärarpressen”

 1. Detta språk kommer att motarbetas av dem som har möjlighet att lära sig främmande språk sa L.Z redan omkring 1890. Han hade helt rätt i sitt antagande – för språklig makt ger ekonomiska fördelar både för “språkutövaren” och inte minst för det land som lyckats i sin strävan att bli språklig kolonisatör av vår värld.
  Enligt SR språket program för något år sedan behöver de som har svenska, danska eller norska som 1.a hemspråk studera tyska i 3 år, franska 5 år och engelska i 10-12 år för att förstå dessa stora europeiska språken bra.
  L.Z språk behöver en vuxen 28 och en 10-15-åring 34 lektioner för att läsa, tala och skriva om vardagslivets händelser.
  Våren 1956 läste jag en insändare (fri minnestext), varför får inte våra skolbarn studera esperanto under en eller två terminer innan de börjar studera engelska. De skulle då lära sig engelska och andra främmande språk , liksom vårt modersmål (svenska) både snabbare och bättre – sedan kom en redogörelse varför.
  Jag visade artikeln för min klasslärare som undervisade mig i svenska och engelska och ville få skolverkets (hans) svar på frågan. ETT UTDÖENDE TOTALT VÄRDELÖST SPRÅK med många felaktigheter (rena lögner) som fortfarande sprit av och bland “språkelitens” folk.
  Amike Lennart Svensson, driftansvarig för kooperativet Esperanto-Gården i Lesjöfors.. tel.privat 0705830208

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *